Maminkám pomohou flexibilní formy práce

6. 06. 2011 10:01:43
V České republice je nejdelší rodičovská dovolená v Evropě, lze ji čerpat až do 4 let dítěte. Možná právě proto je jedním z velkých problémů na trhu práce nejen v České republice je sladění pracovní kariéry s rodinným životem. Týká se to pochopitelně především matek, otcovská dovolená se u nás příliš velké oblibě netěší. Určitou cestu, jak umožnit maminkám pracovat při výchově malého dítěte, představují různé flexibilní formy práce.

Mnoho z nás si tím prošlo. Už sama výchova dětí znamená práci na celý úvazek, ale současně nechceme ztratit svou kvalifikaci, chceme se realizovat i jinde než doma a také přilepšit do rodinného rozpočtu. Většinou nemáme na zaplacení celodenního hlídání potomka a sehnat místo ve školce je stále obtížné. Kromě toho se však nechceme úplně vzdát péče o dítě přes den a přemýšlíme, jak všechny tyto okolnosti skloubit dohromady.

V zahraničí se tato situace obvykle řeší stále častějším využíváním částečných úvazků a dalších flexibilních forem práce. Zde patří například práce z domova, sdílení pracovního místa více zaměstnanci, zkrácený pracovní týden či změněná pracovní doba. Tyto formy práce mají spoustu výhod pro maminky, zaměstnavatele i celou společnost. Kromě sladění rodinného a pracovního života umožňují neztratit získanou kvalifikaci, pomáhají udržet odbornice na různých pozicích a samozřejmě snižují míru nezaměstnanosti. S tím souvisí i snížení vyplácených sociálních dávek a negativních jevů s nezaměstnaností spojených – frustrace, alkoholismus, gamblerství, zničené rodiny apod.

Zatímco ve vyspělých zemích se jedná o běžnou formu zaměstnání, u nás se velkému zájmu netěší. Tak zatímco v Německu či Švédsku pracuje na částečný úvazek přes 40 % práceschopných žen (v Holandsku dokonce přes 70 %), u nás jde pouze o necelých 9 %. Celkový podíl částečných úvazků se pak pohybuje kolem 5 %. Kde hledat příčiny tohoto neuspokojivého stavu? Za situaci nemohou žádné právní překážky, protože český zákoník práce flexibilním formám práce nebrání. Pravděpodobným vysvětlením je zřejmě neochota zaměstnavatelů tyto formy práce zaměstnancům nabízet a poskytovat.

Pro zlepšení situace proto musíme cíleně zaměstnance a zaměstnavatele o výhodách a možnostech flexibilních forem práce informovat a zaměstnavatele, kteří mohou mít k těmto alternativním formám práce nedůvěru, motivovat a výhody jim vysvětlovat.

Ke zlepšení situace přispěje návrh možnosti souběžného čerpání rodičovského příspěvku se zaměstnáním a to od 2 let dítěte stejně jako připravované nové formy individuální péče o děti prostřednictvím vzájemné rodičovské výpomoci a vzniku dětských skupin.

Helena Langšádlová, předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti PS PČR

Autor: Helena Langšádlová | pondělí 6.6.2011 10:01 | karma článku: 8.53 | přečteno: 793x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 997

V květnu 2010 byla zvolena poslankyní. Je místopředsedkyně rozpočtového výboru, členkou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny PČR. Byla zároveň zvolena předsedkyní stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a předsedkyní podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy. Rovněž je členkou podvýboru pro financování územních samospráv a využívání prostředků Evropské unie a členkou podvýboru pro územní rozvoj a financování veřejné správy.

Kandidátka do PSP ČR 2017

Zadavatel: TOP 09, zpracovatel: TOP 09

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...