Helena Langšádlová

Nová regulace bank může přinést ČR problémy

6. 06. 2011 11:18:37
Evropa je jednou z oblastí, které nejvíce postihla finanční krize. Podle mnoha expertů nesou vinu za současnou situaci soukromé bankovní instituce, jejichž činnost má na ekonomiku celé EU velký vliv. Právě proto usilují představitelé Evropské unie o zavedení nových opatření, která by evropský finanční trh více regulovala. Pro Českou republiku to však může přinést problémy.

Nová pravidla regulace bankovního sektoru mají vést ke „zkvalitnění kapitálu“ bank. Jejich podstata by měla spočívat především v tom, že banky budou muset držet více prostředků, aby byly schopné samy čelit případné krizi a nemusely být sanovány z peněz daňových poplatníků. To se v průběhu nedávné krize dělo ve spoustě vyspělých zemí, výjimku představovala Česká republika, kde ale došlo k sanaci bank již v 90.letech minulého století

Otázkou je, jaký budou mít přísnější pravidla regulace vliv na český bankovní sektor. České banky drží dostatečné množství rezerv, převyšují v tomto ukazateli evropský průměr, tudíž u nich nehrozí vážnější riziko. Finanční krize zasáhla český bankovní sektor jen v malé míře, a to také díky vhodně zvolené politice České národní banky.

Nicméně český trh je značně závislý na přílivu kapitálu z Evropské unie, mnoho zahraničních bank vlastní tuzemské banky, či zde otevřely vlastní pobočky. Pokud se tedy v některé ze zahraničních mateřských bank objeví problém, může to mít vliv i na její českou dceru či pobočku. Vzhledem k tomu, že v současné době je tendence evropský trh propojovat, dojde v takové situaci pravděpodobně k upřednostnění zahraniční banky i za cenu ohrožení její pobočky. Do České republiky se přelijí všechna negativa beze snahy o nápravu. Nová úprava navíc určuje, že Česká národní banka je povinna spolupracovat s evropskými orgány dohledu a v případě střetu zájmů je nucena podřídit se evropskému nařízení.

Dopad na české domácnosti, které bankám poskytují nejvíce finančních prostředků a zároveň jsou jejich největšími zákazníky, tak nebude příliš pozitivní. Pravděpodobně dojde ke zdražení spotřebitelských i firemních úvěrů a celkově se sníží objem peněz v oběhu. Mohlo by také dojít ke zpomalení hospodářského růstu.

Evropská komise volí v důsledku krize politiku silnější regulace. To ovšem nemusí znamenat nic dobrého. Pokud budou finanční trhy nadměrně regulovány, zahraniční investoři odejdou do míst, kde tomu tak není. Výsledkem pak může být snížená konkurenceschopnost Evropské unie.

Helena Langšádlová, poslankyně (TOP 09), předsedkyně Podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy

Autor: Helena Langšádlová | karma: 9.72 | přečteno: 998 ×
Poslední články autora