Reforma posílí rodinné vazby

29. 03. 2011 14:26:32
Návrh důchodové reformy vyvolal velkou veřejnou diskusi a spoustu kritických ohlasů. Není divu, neexistuje totiž jednoznačný recept na vyřešení problému stárnoucí populace.

Ať už si ale o reformě myslíme cokoli, za pozitivní považuji posílení vztahů mezi generacemi uvnitř rodiny. Rozpad tradiční rodiny Dosud fungující systémy sociálního zabezpečení, i když jim lze připsat řadu pozitivních vlastností, přispěly k rozpadu modelu tradiční rodiny a rodinné soudržnosti. Dříve bylo obvyklé postarat se o své stárnoucí rodiče, když nemohli pracovat a zajistit si svůj vlastní příjem. Jednalo se o zcela přirozenou věc po celé generace, děti svým rodičům splácely péči a hmotné zabezpečení, které od nich dříve obdržely. Z tohoto pohledu děti představovaly „investici“ svých rodičů za účelem starobního zajištění.

Přelom 20. a 21.století a především doba po 2. světové válce přinesla změnu náhledu na sociální politiku. Výše uvedený systém rodinné solidarity samozřejmě nefungoval stoprocentně. Někteří nemohli mít potomky nebo se děti z nejrůznějších důvodů nedožily stáří svých rodičů. Na to vlády reagovaly zaváděním průběžných sociálních systémů - příjmy pracujících byly zdaněny a státem přerozděleny všem. Podařilo se sice zlepšit situaci důchodců bez zajištěné péče od potomků, negativní důsledky se však začaly projevovat velmi brzy.

Nové zdanění, resp. odvody na důchodové pojištění, snížilo čistý příjem pracujících obyvatel, u nás se nyní jedná o 28 procent hrubé mzdy. Nemluvě o administrativních nákladech na přerozdělování, mimo jiné na platy tisíců úředníků. Tak se pochopitelně snížil objem prostředků, které bylo možno přímo vynaložit na péči o své rodiče. Kromě toho působil psychologický efekt - „když se o mé rodiče postará stát, proč bych to měl dělat já“. Rostl tak počet osamělých a nešťastných starých lidí, často „odložených“ do domova důchodců.

Tradiční rodinné vztahy se rozpadaly. Proto vítám, že návrh důchodové reformy přináší obnovení přímé vazby mezi pracovní aktivitou dětí a příjmem rodičů v důchodu. Bude možno se rozhodnout, že jeden procentní bod příjmu půjde přímo na důchod rodičů, nikoli na anonymní přerozdělování. Znamená to, že čím více ekonomicky aktivních dětí a čím vyšší bude jejich příjem, tím lepší zabezpečení rodičů v důchodu. Kromě toho, prostředky naspořené na vlastní účet budou předmětem dědictví, tj. posílí se finanční vazby v rodině i v opačném směru.

Procento na důchod rodičů Přála bych si, aby jakákoli reforma důchodového systému obsahovala tyto prvky, vyslovuji se pro jejich další prohlubování. Jeden procentní bod přímo na důchod rodičů je krok dobrým směrem, ale procento by se mohlo dále zvyšovat. Za vysloveně protirodinný krok považuji vyhrožování znárodněním úspor, tedy prostředků, které zůstávají v rodině.

HELENA LANGŠÁDLOVÁ, předsedkyně sněmovní Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti

Lidové noviny,rubrika: Diskuse

Autor: Helena Langšádlová | úterý 29.3.2011 14:26 | karma článku: 9.11 | přečteno: 1315x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 582 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 997

V květnu 2010 byla zvolena poslankyní. Je místopředsedkyně rozpočtového výboru, členkou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny PČR. Byla zároveň zvolena předsedkyní stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a předsedkyní podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy. Rovněž je členkou podvýboru pro financování územních samospráv a využívání prostředků Evropské unie a členkou podvýboru pro územní rozvoj a financování veřejné správy.

Kandidátka do PSP ČR 2017

Zadavatel: TOP 09, zpracovatel: TOP 09

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...