Helena Langšádlová

Jak řešit nedostatek míst ve školkách? Ne slovy, ale činy

10. 10. 2012 9:39:33
Typický problém pro středočeské obce představuje nedostatečná kapacita školek a nevhodná pravidla pro jejich fungování. Týká se to především oblastí blízko Prahy, kde v posledních letech výrazně rostl počet obyvatel, zvláště mladých rodin s dětmi.

Proto jsem připravila a prosadila změny v pravidlech fungování školek. Co se díky nim změní? V případě, kdy některé dítě plně nevyužívá provoz mateřské školy, bude možno na zbývající dobu a totéž místo přijmout další dítě. Zároveň by se toto dítě nezapočítávalo do omezujícího limitu, který stanovuje školský rejstřík. To umožní lépe využívat kapacitu školek.

Samozřejmě, hlavním problémem je nedostatek financí. S tím pomůže nedávno schválená novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou jsem prosazovala jako součást svého volebního programu. Novela zvýší daňové příjmy středočeských obcí souhrnně o více než 2 mld. Kč ročně. Obce tak budou mít více prostředků nejen na investice do nových kapacit předškolních zařízení, ale také na jejich provoz.

S ministerstvem práce a sociálních věcí jsem spolupracovala na návrhu zákona, který podpoří zakládání dětských skupin. Zaměstnavatelé mají zájem na tom, aby maminky skloubily rodinný život s kariérou. Jde o to, aby si náklady na firemní školku mohli odečíst z daní. Dětské skupiny by pak znamenaly finančně přijatelnou alternativu k školkám, navíc by si některé maminky mohly legálně přivydělat hlídáním např. dětí souseda.

Usilovala jsem také o to, aby mohlo dojít k převodu evropských peněz z ministerstva školství do středočeského operačního programu na financování výstavby mateřských škol. Bohužel, kvůli korupční aféře bývalého hejtmana Ratha je nyní tato šance velmi mizivá.

Helena Langšádlová, poslankyně za Středočeský kraj a kandidátka na hejtmanku

Autor: Helena Langšádlová | karma: 7.31 | přečteno: 728 ×
Poslední články autora