Nezdaněné stravenky – Věci veřejné s protiřečí

Dovolím si uvést několik poznámek v textu předsedy VV Radka Johna, který zdůvodňuje nutnost zachování daňového zvýhodnění stravenek.

Radek John celý systém považuje za velmi výhodný. Jistě, systém je velmi výhodný pro zaměstnavatele i zaměstnance, kteří stravenky poskytují a přijímají. Nevýhodný zůstává pro ty, kteří jej prostřednictvím státu sponzorují. Tedy pro zaměstnance a zaměstnavatele, kteří daňově zvýhodněné stravenky nepoužívají.

 

Argument o prospěšnosti pravidelného stravování bych uznala za relevantní, pokud by se jednalo pouze o tento jeden účel použití. Nicméně za daňově zvýhodněné stravenky lze nakupovat zboží i služby, které se stravováním mají pramálo společného. Zjistilo se dokonce, že stravenky slouží jako platidlo i v různých erotických klubech. Chceme vážně na tyto účely přispívat ze svých daní?

 

Za zcela absurdní považuji následující tvrzení Radka Johna: finanční prostředky se (prostřednictví stravenek) vrací zpět do oběhu, pomáhají živé ekonomice a neleží „ladem“ na účtech. Což opět v ekonomicky svízelné současnosti není zanedbatelné.“ To bychom mohli zrovna navrhnout, že zaměstnanci Státní tiskárny cenin dostanou jako zaměstnanecký benefit daňově zvýhodněné bankovky. Dostanou příkaz je okamžitě utrácet, aby neležely ladem a pomohly živé ekonomice. Ale vážně. Snahu řešit hospodářskou situaci inflací jsme v minulosti zaznamenali mnohokrát. Vždy vedla k totálnímu rozvratu ekonomiky.

 

Pokud se Věci veřejné prohlašují za „sociální svědomí koalice“, proč přihlížejí, když nízkopříjmový poplatník bez stravenek přes daňový systém dotuje poplatníka s vyšším příjmem a stravenkami? Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů totiž narušuje základní princip daňového systému, ke kterému se veřejné hlásí i Věci veřejné. Podle tohoto principu odvádí poplatník s vyšším příjmem na dani z příjmu více než poplatník s nižším příjmem. Daňové úlevy tento princip nabourávají, a vedou tak i k porušení solidarity, která je v daňovém systému zabudována, a kterou Věci veřejné neustále zdůrazňují.

 

 

Helena Langšádlová,

místopředsedkyně TOP 09, poslankyně

 

Autor: Helena Langšádlová | středa 2.11.2011 10:23 | karma článku: 16,45 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Helena Langšádlová

Dobré zprávy

1.6.2012 v 10:22 | Karma: 6,09

Helena Langšádlová

Odhalme dotace do naha!

13.12.2011 v 17:21 | Karma: 14,68

Helena Langšádlová

Profesor Potůček se mýlí

16.8.2011 v 12:13 | Karma: 13,54
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 998x
V květnu 2010 byla zvolena poslankyní. Je místopředsedkyně rozpočtového výboru, členkou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny PČR. Byla zároveň zvolena předsedkyní stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a předsedkyní podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy. Rovněž je členkou podvýboru pro financování územních samospráv a využívání prostředků Evropské unie a členkou podvýboru pro územní rozvoj a financování veřejné správy.

Kandidátka do PSP ČR 2017

Zadavatel: TOP 09, zpracovatel: TOP 09

Seznam rubrik